ÖRNSKÖLDSVIK. En praktikant på flyktingboendet Prisma råkade illa ut. Hon attackerades av en av pojkarna på boendet och stort tumult uppstod. Praktikanten klarade sig utan fysiska skador men chockades svårt. Händelsen inträffar en kväll i början av december förra året på Prisma, som är Örnsköldsviks kommuns boende för ensamkommande flyktingbarn.
Praktikanten sitter vid ett bord när plötsligt en av pojkarna, som är i 16-årsåldern, på boendet sliter tag i hennes hår, trycker ned henne i bordet och ger henne flera slag i ryggen.
En arbetskamrat rycker in till undsättning så att praktikanten kan slita sig lös och fly in i ett teverum. Den mycket arga pojken ger sig inte och försöker få upp dörren till teverummet medan praktikanten håller emot. Pojken lugnar ned sig något och dörren kan låsas utifrån av arbetskamraten – varpå bråket eskalerar igen.
Det blir dragkamp om nyckeln, som sitter i ett band. När bandet går av och arbetskamraten kan stoppa nyckeln i fickan sätter sig pojken till slut ned.
Under tiden har hjälp tillkallats från en annan våning samtidigt som man tryckt på larmet som går till Securitas, och det hela har lugnat ned sig när vakterna till slut anländer. Praktikanten hämtas från boendet av sin familj. Hon får inga fysiska skador, men chockas och är mycket rädd.
Hon är sjukskriven i ett par dagar och får sedan byta praktikplats. Hon har också fått stöd av arbetsgivaren efter händelsen.
Det hela anmäldes till Arbetsmiljöverket och polisen. I det senare fallet både av praktikanten och enhetschefen. Utredningen som gjordes visade att pojken och praktikanten haft ett par kontroverser, som torde ha varit anledningarna till att pojken spårade ur.
Under kvällen ska praktikanten ha gett pojken en tillsägelse om att plocka undan efter sig sedan han lagat mat i köket. Det ska också ha förekommit ett meningsutbyte om huvudvärkstabletter och enligt utredningen som gjordes kan det ha funnits något ”outrett” mellan de båda.
Praktikanten och en annan personal försökte få till ett samtal med tolk med pojken, men han gick inte med på det, utan ville bara slippa ha någonting att göra med praktikanten.
I utredningen pekas bland annat på att kulturella skillnader och språksvårigheter kan göra att en tillsägelse från personalen kan uppfattas som både orättvis och kränkande.
Personalen har också haft flera samtal med pojken som, enligt utredningen, ”inte visade någon ånger”.
-Pettersson läser att den ”stackars pojken” inte visar någon ånger och att praktikanten får byta praktikplats. Alltså straffet hamnar på den oskyldige när den skyldige borde ha satts på ett plan hem i stället…
