INVANDRING. ”All bildning står på utländsk grund till slut. Blott barbariet var en gång fosterländskt”. Skådespelaren Ernst-Hugo Järegård citerar skalden Esaias Tegnér i början av filmen som ett beställningsverk av Migrationsverket med syftet är att skapa förståelse för och nyttan av vår invandringspolitik.
Med Ernst-Hugo Järegårds hjälp presenteras, i den här filmen från Migrationsverket, invandringens historia, bakgrund och utveckling fram till dagens situation. Regelsystemet och de invandrarpolitiska målen tas också upp liksom vårt sätt att möta vårt nya Sverige – ett mångkulturellt samhälle med flera minoriteter.
Först lyfter Järegård på sitt oefterhärmliga sätt fram våra fördomar om oss själva. Skåningar är dryga, smålänningar snåla, stockholmare högfärdiga och hälsingar snabba till att dra kniv. Sedan vandrar han vidare in i det mångkulturella Sverige. Ett land där historiskt sett framstående fältherrar, arkitekter, smeder, handelsmän och kompositörer ofta hade utländskt påbrå.
I modern tid lade den stora arbetskraftsinvandringen under 1950- och 1960-talen grunden för dagens Sverige. Vissa invandrare kom för att få arbete, medan andra kom som flyktingar från olika oroshärdar runt om i världen. Filmens budskap är att vi inte skulle ha vårt nuvarande välstånd utan dessa människor.
Ja, ja, ni fattar. Filmen gjordes 1980 på beställning av det som då hette Invandrarverket och idag kallas Migrationsverket, jag tror Joseph Goebbels, Hitlers propagandaminister och den som ansvarade för folkupplysning i Tyskland 1933–1945 hade gråtit av avund över den minst 34-åriga stadigt pågående propagandan…
