MALMÖ. En privat aktör vill stoppa den olagliga affischeringen på Malmös elskåp och sätta upp inramade affischer. Kulturförvaltningen jublar. Men den rödgröna majoriteten totalsågar förslaget. Malmös elskåp, lyktstolpar, papperskorgar och plank är täckta av olagliga affischer som gör reklam för olika kulturevenemang. Affischering får bara ske om polisen gett tillstånd.
Det säger Malmö stads lokala ordningsstadga. Eller om man har ett avtal med den som äger det man vill affischera på.
– Affischerna är illegala. Man har inte tillstånd. Jag tror inte vi hade meddelat något tillstånd heller. Det är polisen som ger tillstånd men vi på Malmö stad blir hörda som ägare, säger Bo Andersson, chef på gatukontorets drift- och underhållsavdelning, 2009 uppskattade Bo Andersson att kommunen spenderade en miljon kronor på att städa bort cirka 18 000 illegala affischer årligen.
Ett privat företag i Stockholm – Kulturaffischering.se – erbjuder nu Malmö stad en lösning. Deras affärsidé går ut på att de sätter upp inramade affischtavlor på elskåp runt om i Malmö. Annonsplatsen säljs sedan vidare till olika kulturaktörer i Malmö. Erbjudandet innebär också att företaget regelbundet åker runt och plockar bort illegala affischer.
Kulturförvaltningen gillar förslaget och ser det som en långsiktig lösning som skulle gynna kulturarrangörer med små budgetar och garantera ideella arrangörer utrymme. Men nu totalsågas förslaget av den rödgröna majoriteten i kulturnämnden.
– Vi ställer oss väldigt kritiska till förslaget. Det innebär, även om Eon äger elskåpen, en privatisering till en kommersiell aktör som vill tjäna pengar på det här. Det kommer ställa till det för många i det fria kulturlivet och andra som kanske inte har pengar att betala för en annonsplats. Det ger aktören en monopolställning som vi inte är mycket för. Jag är helt övertygad om att de här annonstavlorna kommer att sabbas, säger Vänsterpartiets Daniel Sestrajcic, ordförande i kulturnämnden.
Han fortsätter: – Det finns en ekonomi i det här som vi inte fattar. Varför ska vi betala för att en kommersiell aktör sedan ska sälja plats på de här tavlorna. Det finns egentligen ingenting i detta som vår grupp tycker är särskilt bra. Men jag förstår att det är några på kulturförvaltningen som tycker att det är bra och spännande.
Moderaten Peter Österlin, andre vice ordförande i kulturnämnden: – Vad är det för trams, ursäkta min spontana reaktion. Jag tycker detta är ett jättebra initiativ. Vi håller rent på alla elskåp i Malmö och får en ny kanal för kulturlivet att verka i. Det är kanon, jag kan inte se några problem. Idag är det bara nedskräpat och överklistrat. Det ser bedrövligt ut. Att få ett företag som sköter det och håller rent och snyggt är ju jättebra, säger han.
Daniel Sestrajcic förstår inte varför man ska betala en kommersiell aktör för att sköta det.
– Daniel Sestrajcic förstår över huvudtaget ingenting ibland. Det kan du citera mig på, säger Peter Österlin.
-Pettersson håller med Peter Österlind efter att ha läst lite om Vänsterpartiets tidigare affärer och förluster på 4,5 miljarder om året…
TIDIGARE 2013-12-21. En förlust på 137 999 900 kronor känns fantastisk bra för V-politiker i Malmö
Koggarna har kostat 138 miljoner kronor. Nu säljs de för 100 kronor. – Det känns fantastiskt bra att ha rott detta i hamn, säger Daniel Sejstrajcic, kulturnämnden ordförande.
Kol- och koksmagnaten Knuth Borg, Wallenbergfamiljens tidigare försäljningschef och grundare av Västeråsbaserade Scandinavian Intermarket AB, pekas ut som ny ägare.
– Det är en seriös köpare, som är seriöst intresserad av historiska skepp men som också har ekonomiska muskler och vilja att satsa på den här verksamheten, säger en lättad Daniel Sejstrajcic.
Malmös Wasaprojekt har inte bara varit en dans på rosor. Som alla träbåtsägare vet; när du renoverat färdigt i ena änden, är det dags att börja i den andra. Bara underhållet av koggarna har kostat mellan två till tre miljoner kronor per år. Totalt har projektet kostat 138 miljoner sedan starten 1998.
Det började som ett projekt för arbetslösa byggnadsarbetare och utvecklades till en turistattraktion med eget museum. Men de senaste sju åren har koggprojektet kantats av bråk och pengabrist.
Stadshuset tröttnade och Malmö museer tröttnade och tröttast av dem alla var förmodligen kulturnämndens ordförande Daniel Sejstrajcic (V).
– Det känns skönt med ett avslut, säger han. – Nu ska jag sysselsätta mig med att föra fram den fantastiska kulturpolitik vi faktiskt har.
-Pettersson tycker det är ett fantastisk bevis på politiker-logik. Köp för 138 miljoner, sälj för 100 kronor, gör en förlust på 137 999 900 kronor och sedan utbrista – Det känns fantastiskt bra att ha rott detta i hamn!
Skattebetalare, kom ihåg att politik är att välja och vi väljer politiker…
Fakta. Kogg är en skeppstyp som etablerades av tyska Hansan under medeltiden. Koggarna kan sägas vara en viktig symbol för hela den medeltida kulturen i inte minst Östersjön. Genom de lastdryga koggarna utvecklades sjöfarten i Skandinavien under 1200-talet. Som ett resultat av detta grundades ett flertal nordiska kuststäder.
- 1998. Koggprojektet inleds i Malmö som sysselsättning för arbetslösa byggnadsarbetare.
- 2001. Stora koggen sjösätts.
- 2004. Koggmuseet invigs den 23 maj i gamla Svävarterminalen. I juni inleds segling med lilla koggen.
- 2005. ”Tvekamp av Elbogen” klar för visning den 1 juni.
- 2006. En majoritet i kommunstyrelsen säger nej till fortsatt finansiering, men efter en politisk helomvändning av Vänsterpartiet blir det mer pengar under ett par år. Sedan ska koggarna bli en del av Malmö museer.
- 2008. Första seglats med allmänheten i stora koggen.
- 2010. Koggarna bjuds ut på entreprenad i fyra år. Stiftelsen Foteviken vinner.
- 2012. Stiftelsen Foteviken begär sig själv i konkurs i november.
- 2013. Kulturnämnden hittare en lämplig köpare. Eftersom koggarna inte är bokförda som en tillgång i Malmö stads anläggningsregister och därför inte har något ekonomiskt värde i balansräkningen, blir priset symboliskt: 100 kronor.
- 2014. Avtalet ska skriva under i januari. Om allt går som planerat byter koggarna ägare i slutet av månaden.
