Tage Ivar Roland Danielsson, född 5 februari 1928 i Sankt Lars församling i Linköping, död 13 oktober 1985 på Lidingö, var en svensk författare, poet, manusförfattare, filmregissör, skådespelare och komiker.
Tage Danielssons rötter i landskapet Östergötland är djupa, och sträcker sig på fädernet åtminstone tretton generationer bakåt, till slutet av 1500-talet. Främst är det Kinda härad och Valkebo härad som berörs.
Tages far hette Ivar (född 18 april 1891, död 23 juli 1972) och hans mor Elsa (född 18 januari 1898, död 21 augusti 1974). Tage hade en äldre bror, Karl (född 1922, död 2000) samt en yngre bror, Kjell (född 1939, död 1947).
Som barn tillbringade Danielsson mycket tid i Linköpings Folkets Park, där hans mor arbetade i kiosken och dit hans far körde buss. Från åtta års ålder tills han tog studenten hjälpte han till med städning samt godis- och biljettförsäljning. Här fick han också sin första kontakt med teater, då det spelades allt från revyer till seriösare dramer med dåtidens stora skådespelare.
Inspirerade av detta spelade barnen själva teater i ett område kallat Lektorshagen. Danielsson själv ansågs dock för blyg och fick till en början ägna sig åt att hala ridån och skriva programblad till föreställningarna. Han hade dock lätt för sig i skolan och hans föräldrar övertalades av läraren att låta sonen läsa vidare på läroverket, där han var medlem i den slutna föreningen Sällskapet för Vitterhet och Häfd, där även Jöns Jacob Berzelius deltagit som gymnasist. Det var ett beslut som föräldrarna knappast ångrade då Danielsson 1948 tog studenten med toppbetyg i allt utom idrott.
Efter studentexamen vid Katedralskolan i Linköping skrevs Danielsson år 1949 in vid Uppsala universitet. Han engagerade sig i Östgöta nations spex och satte bland annat upp spexet Gustav Hasa eller Glid i natt eller I fara i Mora tillsammans med Hatte Furuhagen. Tage Danielsson blev senare också medlem i Juvenalorden där en humor som kännetecknas av kvickhet, lärdom och travesti på kulturarvet odlas. Östgöta nations pub har fått namnet Tages Källare efter Tage Danielsson.
Efter studietiden började Danielsson arbeta på Sveriges Radio, där han 1954 sände sitt första program, med titeln Andersson i nedan, ett slags radiokåseri där en person på månen pratade med en man på jorden. År 1959 blev han Radions underhållningschef och var mannen bakom grundandet av programmet Sommar. Han kom under åren på radion i kontakt med Hans Alfredson och de två kom att bli kända som Hasseåtage, en duo som kom att dominera svensk underhållning under 1960- och 1970-talen. Deras samarbete blev grunden till AB Svenska Ord.
Tillsammans gjorde Hans Alfredson och Tage Danielsson många revyer, bland annat Gula Hund (1964) och Svea Hund (1976), filmer som Att angöra en brygga (1965) och Picassos äventyr (1978) samt revylustspelet Fröken Fleggmans mustasch (1982), som blev deras sista gemensamma produktion.
Samtidigt med samarbetet med Hans Alfredson skrev Tage Danielsson flera böcker och gjorde filmer på egen hand; bland dessa kan nämnas böckerna Sagor för barn över 18 år (1964) och Tage Danielssons Postilla (1965), filmerna Mannen som slutade röka (1972) och Ronja Rövardotter (1984) samt musikalen Animalen (1979) med musik av Lars Johan Werle. Mest känd är Danielsson kanske för Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, ursprungligen en av berättelserna i Sagor för barn över 18 år. Varje julafton visas den i TV, animerad av Per Åhlin, en illustratör som ofta samarbetade med både Hasse och Tage. Nämnas bör även Herkules Jonssons storverk, julkalendern i TV 1969. Danielssons humor kan beskrivas som tidsmedveten och satirisk.
En kort tid efter att Danielsson medverkat vid humanistdygnet i Linköping 1985 avled han i sviterna av malignt melanom (hudcancer). Han är begravd på Lidingö kyrkogård.
Danielsson var i grunden klassisk socialdemokrat, men under 1970-talet blev han efter hand allt mer kritisk mot socialdemokratin som Danielsson såg som maktfullkomlig och svikande sina ideal från 1930- och 40-talen. Hans besvikelse blev än starkare när IB-affären offentliggjordes. Från mitten av 1970-talet började han publicera dagsverser (tankar från roten) i den syndikalistiska tidskriften Arbetaren. Med sin ironiska underfundighet drev han med det mesta i sin samtid, inte minst kärnkraft och just IB-affären. Dessa tankar gavs sedermera ut i bokform.
Den av de texter som kanske mest förknippas med hans namn är Monologen om sannolikheten, med anledning av kärnkraftsolyckan i Harrisburg år 1979 och den ”försumbara” sannolikhet att det skulle kunna hända igen. I folkomröstningen 1980, om den svenska kärnkraftens eventuella utbyggnad, stödde han följaktligen linje 3 (avveckling). Under 1980-talet blev Danielssons samhällsengagemang allt större. Han höll ett uppmärksammat tal vid FN-dagen 1982. Han skrev en femsidig betraktelse om tillståndet i Sverige vid namn ”Mordet på Solidariteten” som tidningen Expressen publicerade hösten 1984.
Nu kommer jag att göra ett avsteg från mitt strikta tema, som inte tillåter material senare 31/12 1969. Detta gör jag för att jag så gärna vill ha med den här artisten, som minsann har gjort en hel del revyer och annat även på 1960-talet, som t.ex. Gula Hund en revy som spelades på olika scener i Sverige på det glada sextiotalet, och ”Att angöra en brygga” som gick på biograferna. Det och annat smått och gott motiverar tillräckligt med 1960-tal för att räcka till. Sedan är det så att en av deras revyer var så nära som 1970, och det finns så mycket tänkvärt i vad denne man presterade, så jag vill se till att det finns bevarat någonstans. Så jag struntar i tidsaspekten helt och hållet och blandar i menyn så mycket som det går.
Om sannolikhet
En glad amatör
Vår Beredskap är God. Självgod!
Elekricitetsvisan
Aftonbladet eller Expressen
Mitt lilla fejs och jag
Här räcker det! Den som inte har skrattat på sig än kommer aldrig att göra det, hur mycket komik vi än utsätter dessa för. Vi ville göra ett porträtt av Tage Danielsson, denne store humanist och komiker, östgöte guskelöv, som de säger där. Ibland skrattade man bara av att se Tage D. En stor artist, som tyvärr gick bort alltför tidigt. Jag har träffat hans svärfar i Flen en tid efter hans död, och svärfadern hade bara gott att säga om sin måg. Jag hoppas att ni tycker ungefär detsamma som vi, Law Of The Land och Olli Rein, och att ni besöker oss på våra spelningar. Vi kommer givetvis att visa hans kollega och vän Hasse Alfredsson också, om inte något särskilt kommer emellan. Som Hans Alfredsson har gjort här, så kommer ju Tage att visa sig i Hasses sketcher och sånger när vi har kommit dit. Glädjande är också att vår Söndagsmusik blir alltmer och mer uppskattad, för varje vecka som går. Men än finns det plats för fler runt apparaten och ju mer vi är tillsammans ju gladare vi blir. Vi syns och hörs på Söndag kl 18:00.
